Składniki:
- 2 pory z długimi białymi częściami
- 2 średniej wielkości mączyste ziemniaki lub 1 duży, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 dojrzała gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- około 0,7 l bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- delikatny olej do smażenia
Przygotowanie:
- Białe cześci pora umyj, pokrój w plasterki i zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Duś na małym ogniu aż por będzie miękki.
- Dodaj gruszkę i duś kolejnych kilka minut.
- Kiedy gruszka będzie miękka, dodaj ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Jeśli lubisz gęste zupy, odlej trochę płynu. Warzywa zmiksuj ręcznym blenderem, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. migdałami).
Wskazówki:
Do podania możesz wykorzystać grzanki, prażone migdały lub ulubioną kaszę.
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam